Velkommen til Solum!

Velkommen til Solum! Solum er et lite småbruk fra 1913 som ligger i Østre Toten kommune. Jeg kjøpte stedet høsten 2019, og har så smått kommet i gang med de mange store og små prosjektene som skal gjøres.

Solum ligger like ved der jeg har vokst opp, så området er kjent og kjært. Jeg har bodd i Trondheim i 8 år og har trivdes godt med det. Nå kjente jeg allikevel at ønsket om å bo mer landlig veide tyngst. Da Solum kom for salg, gikk det derfor ikke lang tid før jeg bestemte meg.

Jeg har så lenge jeg kan huske ønsket meg et gammelt hus, og nå har jeg da endt opp med et relativt gammelt et med mange kvaliteter og med mye potensiale! Huset har tømmerkasse, men har panel både utvendig og innvendig (med et lite unntak). Med tiden vil jeg kanskje få frem mer av de gamle tømmerveggene, men det skjer ikke riktig enda. Alt er sjarmerende skjevt og laget med alternative og merkelige løsninger, nettopp det jeg mener gir de gamle husene liv og sjel! Knirkende gulv og vakkert listverk er alltid en bonus for meg.

Restaureringen av Solum kommer til å ta tid, og jeg ser på det som et årelangt prosjekt. Noen ting har jeg satt i gang med, og det vil bli mye mer i året som kommer. Jeg setter allikevel ingen tidsfrist for når huset og plassen skal være «ferdig». Det vil det antagelig aldri bli. Jeg tror også at en må bli kjent med huset og tomta for å se hva en må/bør/kan gjøre.

Alle som kjenner meg vet at jeg er opptatt av historie og tradisjon. Jeg er derfor opptatt av og har et stort ønske om å bevare det gamle i den grad det lar seg gjøre. Og jeg vil også benytte meg av tradisjonelle teknikker og materialer i den grad det lar seg gjøre. Huset har vært bygget på og flikket på i veldig mange etapper, og dessverre bærer noe preg av for eks. 70-tallets løsninger (som for eks. lite sjarmerende vinduer). Noe er derfor som det er, i alle fall foreløpig. Tiden vil vise hva som blir gjort.

Noen prosjekter er satt i gang, og jeg vil snart dele dem.
Om en ukes tid tar jeg en tur sørover, og da skal jeg i gang med linoljemaling og såpebehandling av gulv! Det gleder jeg meg til.

Jeg håper du vil følge prosjektet fremover 🙂

2 kommentarer om “Velkommen til Solum!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: