Nye ovner og fiksing av mur

Jeg var klar over at det måtte gjøres noe med ovnene før jeg kjøpte. Derfor måtte dette gjøres som noe av det første i huset, da det er nokså viktig å ha noen varmekilder på plass i et så gammelt hus vinterstid i Norge.

Denne ovnen i stua hadde sprukket plate, så den måtte byttes. Muren hadde sprekker og i det hele en ganske stygg overflate.

Den andre ovnen/peisen var ulovlig, da den var av utenlandsk fabrikat. Her synes jeg heller ikke at utseende var det store. Det var lett å se at den opprinnelige pipa hadde blitt bygget på en gang, så planen ble å rive ned hele peisen helt inn på den gamle pipa, og fikse opp igjen den.

Dette er arbeid for fagfolk, og dyktige Gøran Gjetmundsen og hans lærling tok jobben. Han er vant til å jobbe med gamle bygg og restaurering, så det var et stort pluss!

De var greie og dokumenterte arbeidet, så jeg kunne følge med litt fra Trondheim. Her er riveprosessen:

Det var visst mye rart av spiker og store steiner i pipa, og også på stua måtte de lage nytt uttak til ovn.

Det ble stor forandring å bli kvitt den store og litt klumpete peisen, og erstatte det med den enkle og originale pipa.

Da den var ferdig pussa tok pappa jobben med å male muren. Og da var det klart for montering av nye ovner 😄 (bildene er litt mørke, da det mangler litt belysning. Det blir montert i morgen!) Men slik ble altså resultatet:

Begge ovnene er fra Dovre (CBS 40/45 med topp og Bold). Bold ble kjøpt ny, mens den med Bukkene Bruse på ble kjøpt brukt 👌 planen var egentlig å kjøpe en restaurert ovn av eldre dato. Men jeg er nødt til å ta noen økonomiske avveiinger oppi alt dette, og da falt valget på et brukt (svært lite dog) ovn som passet veldig godt inn. Det var såpass mange kroner spart til at det var et enkelt valg! Jeg skal skrive et innlegg senere om dette med økonomi og hvilke avveiinger jeg gjør, men det kommer etter hvert 🙂

Nå er uansett ovnene på plass, de varmer veldig godt!

2 kommentarer om “Nye ovner og fiksing av mur

  1. Utrolig morsomt å følge med prosessen!
    Som økonomi-geek gleder jeg meg veldig til posten der du går over tallene 😀

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: