Linoljemaling og såpebehandling

De siste dagene har jeg vært på Toten for å få gjort unna litt i huset. Med et par avspaseringsdager har jeg med svært god hjelp av både mamma og pappa fått gjort unna ganske mye! I morgen skal vi fortsette.

De som har bodd der tidligere har stort sett malt de fleste flater lyst, og det er et greit utgangspunkt. Men jeg ønsket et litt mer hjemmekoselig og tradisjonelt preg. Jeg var med en gang klar på at jeg skulle bruke linoljemaling. Når en er interessert i tradisjon og restaurering så er det et enkelt valg. I dag bruker de fleste andre moderne typer av maling, og kjenner kanskje ikke så godt til linolje. All maling før 1950 var linoljefarge. Denne blir laget av ren presset linolje og sink- og jernoksidpigmenter. Malingen inneholder derfor ingen skadelige stoffer, og er miljøvennlig. Den er også bra for treverket, da den trekker inn i treverket og beskytter mot råte og fukt. Den har en særegen lukt, og malingsklærne mine har nå en helt egen lukt som henger i. Men den er på ingen måte vond eller ubehagelig. Det som er uvant med linoljemaling er at den tørker sakte! Der hvor moderne maling tørker svært raskt (nesten i overkant raskt noen ganger har jeg opplevd) tørker linoljemaling (eller er overmalbar) etter ca. 24 timer. Derfor er det en litt mer tidkrevende prosess.

Her er før- og etterbilder i stua 😊

Malingen er kjøpt fra Møretyri, og kan varmt anbefales!

Som jeg skrev om i forrige innlegg og som en kan se på bildene over fikl gulvet seg en real sliping. Det gjorde gulvet så mye penere!

I dag har jeg såpebehandlet gulvet på stua. Dette var nytt for meg, så jeg jobber etter «learning by doing»-metoden 😅 heldigvis finnes det mange flinke folk der ute som har skrevet gode beskrivelser av prosessen.

Jeg har brukt linoljesåpe fra gysinge, og den lukter utrolig godt (tror det er en mandellukt i den). Med skurekost jobbet jeg såpeblandingen godt inn i gulvet, små områder av gangen. Med god fyring i løpet av dagen, tørket gulvet nokså fort. Jeg tror jeg skal ta en runde til i morgen for å få gulvet så mettet som mulig og klart til innflytting 😊

I morgen skal den andre stua/bibliotek få seg strøk nummer to med maling og vi går kanskje løs på gangen (hvis vi får litt varme ut der!)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: